Pro 5 osob budeme
potřebovat:
- · 5 ks jehněčích kolínek
- · 5 ks červené cibule
- · 2 dcl červeného vína, odrůda Svatovavřinecké
- · 250 ml zeleninového vývaru
- · hrst sušených brusinek
- · sůl, pepř
- · olivový olej na smažení
- · 3 větvičky rozmarýnu
- · 2 stroužky česneku
- · 2 lžíce rajčatového protlaku
- · 2 lžíce rybízového džemu
- · 3 lžíce balzamikového octa
Příloha:
bramborová kaše
Ozdoba: čerstvá
máta
Postup:
Jehněčí kolínka osolíme, opepříme a posypeme částí
nasekaného rozmarýnu. Na větší pánvi je osmažíme na olivovém oleji ze všech
stran, aby se maso zatáhlo, poté odstavíme. Do většího kastrolu nalijeme
olivový olej, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a necháme ji pozvolna smažit
asi 15 minut, dokud nezačne karamelizovat. Potom přidáme brusinky, nasekaný
česnek a promícháme. Přilijeme vývar, červené víno, sůl, pepř, nasekaný
rozmarýn, rajčatový protlak, rybízový džem, balzamikový ocet a povaříme.
Jehněčí kolínka vložíme do omáčky tak, aby byla téměř ponořená. V případě
potřeby přidáme vývar. Kastrol přiklopíme pokličkou a necháme v troubě
péct při teplotě 180 °C 2,5 - 3 hodiny. Po upečení je maso měkké a jde dobře od kosti.
Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Servírujeme s bramborovou kaší, můžeme ozdobit čerstvou
mátou.
Oslava jara může začít, užijte si dobré jídlo a vytvořte si
krásné vzpomínky právě na tyto Velikonoce.
Dobrou chuť!
To vypadá skutečně lákavě. :) Já jsem nedávno zkoušel dělat vývar z hovězích kolínek. Jen mě překvapilo, jak špatně se do toho vývaru dostal kolagen. Holt jehněčí kolínko je ideální upéct třeba na tom červeném víně a ne s ním zbytečně experimentovat. :) Pro příště je člověk poučený a nebude zbytečně blbnout. :)
ReplyDelete