Sunday, March 25, 2018

Focaccia s tuňákem


Krásný den vám přeji! Dnes se s tímto receptem přesuneme do Itálie. Připravíme si tradiční italský chléb focaccia z kynutého těsta, který je po upečení pěkně vysoký, na povrchu křupavý a uvnitř a nadýchaný.  Tradičními ingrediencemi jsou  hlavně olivový olej extra virgin a voňavý rozmarýn. Focaccia může být přílohou, ale tím, že jsem ji doplnila kousky tuňáka, můžeme ji považovat také za hlavní jídlo.


Foccaciu mě naučila sestra, která se provdala za Itala a italské kuchyni naprosto propadla. Často focacciu připravuje jako pohoštění pro přátele. Při přípravě je velmi důležité důkladně těsto propracovat a nechat kynout na teplém místě. Těsto zdvojnásobí svůj objem a můžeme počítat s tím, že výsledek bude fantastický. Nešetřete olivovým olejem, dokáže se dobře vstřebat a focaccia bude po upečení na povrchu hezky křupavá. Po upečení ji můžete ještě za tepla znovu pokapat olivovým olejem.

Do receptu jsem použila konzervu tuňáka Rio Mare v olivovém oleji. Olej jsem trochu slila, ale když ho tam trochu zbyde, není to vůbec na škodu. Ke kouskům tuňáka jsem ještě přidala nasekané kapary. Pro rustikální vzhled chleba jsem tentokrát olivy jen natrhala na půlky. Pro další dochucení a ozdobu jsem  na tenko nakrájela cibuli, přidala rozmarýn a na závěr jsem focacciu posypala mořskou solí. Pak už stačilo chleba nakrájet, přidat rukolu, a začít  si vychutnávat výborné jídlo...

Recept:
na 1 plech budeme potřebovat:

Na kvásek:

  • 300 ml teplé vody
  • 2 sáčky sušeného droždí (celkem 14g)
  • 2 lžičky cukru

Na těsto:

  • 150 ml teplé vody
  • 150 ml mléka
  • 800 g hladké mouky
  • 1,5 lžíce soli
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin na přípravu těsta + další na polití
  • 1 x 80g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji 
  • 2 lžíce nasekaných kapary
  • 1/2 červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 žluté cibule nakrájené na tenké plátky
  • hrst černých oliv bez pecky natrhaných na půlky
  • hrst zelených oliv bez pecky natrhaných na půlky
  • 2 snítky rozmarýnu
  • mořská sůl
Postup:

Nejdříve si připravte kvásek. Do misky nalijte 300 ml teplé vody, přidejte sušené droždí, cukr, promíchejte a zakryjte fólií. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 5 minut.
Potom začněte s přípravou těsta. Do sklenice nalijte 150 ml mléka a 150 ml teplé vody, přelijte do velké mísy a přidejte kvásek. Přidejte sůl, olivový olej a zamíchejte. Postupně přidávejte mouku, metličkou míchejte. Jakmile směs zhoustne, vyměňte metličku za vařečku a opět přidávejte mouku. Když se začne těsto odlepovat od stěn mísy, přesuňte ho na vál, pomoučněte a ještě 5 minut pokračujte v hnětení. Je to důležité, aby focaccia byla po upečení nadýchaná.


Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 1 hodinu kynout. Mezitím si nakrájejte cibuli, kapary, rozpulte olivy.
Pekáč polijte olivovým olejem, položte na něj těsto, na ruce si přidejte olivový olej a těsto vytvarujte na plech. Prsty do povrchu těsta promáčkněte důlky.


Přidejte tuňáka, kapary, olivy, cibuli, rozmarýn, mořskou sůl a povrch polijte olivovým olejem, se kterým nemusíte vůbec šetřit.


Překryjte fólií a nechte na teplém místě dalších 20 minut kynout.
Pečte v troubě předehřáté na 220 °C 20-25 minut.
Servírujte s rukolou.


Dobrou chuť!

Další zdravou inspiraci na přípravu receptů s tuňákem najdete zde: na webu a na Facebooku Rio Mare.

Budu ráda, když mi do komentářů napíšete, jak se vám video líbilo, případně jak máte focacciu nejraději.
Share:

2 comments

  1. Teda až na toho tuňáka, hned bych zkusila :)
    Nejraději mam úplně obyč, bez ničeho nebo jen se sýrem či salátkem :)
    Ejnets on the road

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig