Saturday, October 14, 2017

Pekanový koláč s javorovým sirupem


Krásný den vám přeji! Dnes s tímto mým vysněným pekanovým koláčem! Už dlouhou dobu jsem nad ním přemýšlela, jak ho udělám, abych s jeho složením byla spokojená. A pak mě jednou napadlo, jak připravit náplň koláče bez přidaného cukru. Využila jsem přirozeně sladké hrušky. Recept jsem vyzkoušela, pár lidí otestovalo :) a tady je už výsledek.



Na koláč o průměru formy 24-26 cm budeme potřebovat:

Na těsto:
  • 200 g špaldové mouky celozrnné
  • 100 g studeného másla
  • 5 lžic studené vody
Na náplň:
  • 4 čerstvé hrušky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 100-120 g pekanových ořechů
  • javorový sirup 80-100 ml
Troubu předehřejeme na 200°C (program horní ohřev). Hrušky omyjeme, nakrájíme, vykrojíme jadřince, ale slupku ponecháme. Pečeme na sucho na plechu vyloženém pečícím papírem cca 35-45 minut, dokud nezačnou karamelizovat.( Pokud jsou hrušky bez šťávy a nezačnou karamelizovat, potřete je k závěru pečení javorovým sirupem. Pozor na připálení.)  Poté vyjmeme plech a necháme hrušky vychladnout.


Mezitím si připravíme těsto na korpus. Mouku a studené nakrájené máslo rozmixujeme na drobenku, přidáme studenou vodu a ještě jednou mixujeme. Těsto začne mít vláčnější konzistenci. Těsto přesuneme na vál, zpracujeme do tvaru placky, zabalíme do fólie a vložíme cca na 30 minut do lednice.


Vychlazené těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále na tenký plát, který vložíme do koláčové formy tak, aby okraje trochu přečnívaly, odstraníme přebytečné těsto a okraj těsta ozdobíme tím, že vidličkou těsto přitlačíme k pečící formě. Těsto na dně formy propíchneme na více místech vidličkou. Korpus vložíme do trouby, pečeme 10 minut při 200 °C (program horký vzduch). Poté vyjmeme a začneme si připravovat náplň z vychlazených hrušek.


Hrušky a lněná semínka v mixéru rozmixujeme dohladka. Směs přemístíme do misky, přidáme vejce a vyšleháme. Směs navrstvíme na předpečený korpus, na povrch poskládáme pekanové ořechy a polijeme javorovým sirupem. Pokračujeme v pečení dalších cca 40-45 minut, teplotu snížíme na 180°C. Po 30 minutách mašlovačkou mírně potřeme ořechy javorovým sirupem a pečeme dozlatova.


Dobrou chuť!


Share:

2 comments

  1. Ježiš ten vypadá krásně. Pekany nemám, ale nakoupila jsem si plno makadamových ořechů, tak najdu asi něco podobného s nimi. Děkuju za inspiraci!

    ReplyDelete
  2. Děkuji moc za recept. Koláč jsem v různých obměnách pekla už několikrát a vždy byl výborný :).

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig