Sunday, April 23, 2017

START-UP MĚSÍCE | AJALA - poctivá čokoláda od těch, které to baví


Ahoj všichni! Milujete čokoládu? Umíte si představit, že byste ji sami vyráběli, vymýšleli různé její příchutě a přitom ji mohli ochutnávat, jak se vám zlíbí? Pak čtěte dál příběh o mladých podnikatelích, kteří žijí svůj čokoládový sen.

Minulý týden jsme si s Martinem udělali výlet do Brna za Filipem a Silvií, zakladateli čokoládové manufaktury Ajala Chocolate

A proč jsme se vypravili zrovna za nimi? 

V Elite Bloggers fandíme start-upům, každý měsíc jedna z blogerek představuje zajímavý projekt a já mám to štěstí, že vás mohu seznámit právě s majiteli jedné malé čokoládovny, kteří se do podnikání vrhli s láskou k výjimečné čokoládě.





Filip se Silvií nás už před vchodem do čokoládovny vřele přivítali a pak už jsme mohli jít téměř poslepu, přímo za vůní čokolády, která se linula až ven :). Ukázali nám celý proces výroby, ochutnávali jsme různé druhy jejich výborné čokolády a hodně se s nimi a jejich kolegyněmi nasmáli, protože se ukázalo, že při výrobě čokolády je prostě skvělá nálada.

Byli tak hodní, že mi poskytli rozhovor, tak pojďme rovnou na něj.
  • Co vás vedlo k myšlence začít s vlastním podnikáním a proč zrovna čokoláda? 
Filip: Byl jsem již vyhořelý ze své předešlé práce, byl jsem spolumajitel grafického studia a měl jsem na starosti především management a starost o zákazníky.  Hledal jsem změnu. Kamarád se právě vrátil z Guatemaly a dovezl čokoládu od původních obyvatel Mayů. Hned jak jsem ji poprvé ochutnal bylo jasno, byla to tak neuvěřitelná a jiná chuť než na co jsem byl zvyklý, že mě prostě učarovala a už nebylo cesty zpět.

Silvia: Moje předešlá práce byla v medicíně, jako oční lékařka jsem lidem pomáhala vidět. Teď jim otevírám oči jiným způsobem. Také jsem byla již unavená z mantinelů, které mi vymezoval systém zdravotnictví a chyběla mi možnost tvořit. Navíc miluji čokoládu a mám možnost s ní začínat svůj pracovní den, to je už motivace jak se patří :-D


  •  Bylo náročné odstartovat váš projekt? Narazili jste na nějakou překážku? Pokud ano, jak jste ji překonali?
Filip: Náročné to docela bylo, jelikož Evropa není příliš nastavená na malovýrobce čokolády, všechny stroje jsou na zpracování tun čokolády a o tom malovýroba opravdu není. Také neexistuje nic jako kit nebo příručka jak začít vyrábět čokoládu v malém. Museli jsme hodně studovat z různých pramenů a dávat si věci dohromady. Naštěstí v severní Americe, bylo již poměrně rozběhnuté hnutí malovýrobců čokolády a díky internetu a otevřenosti Americké komunity jsme spoustu užitečných rad získali odtud. Takže první půl rok byl především o studiu a vyhledávání informací, až potom jsme koupili první malý žulový mlýn a začali zkoušet, první pokusy za moc nestály, ale cítili jsme nadšení od všech, se kterými jsme se o tom bavili a to nás popohánělo dál.

Silvia: Rozhodnutí pustit se do vytváření Ajaly jako celku bylo trošku snadnější díky tomu, že jsme měli něco našetřeno. Pro mně to byla velká změna, opustit poměrně jistou práci a pustit se do nejistoty. Pozitivní zpětná vazba od lidí, že naše čokoláda jim chutná a že oceňují o co se snažíme, to nám pomáhá zdolávat krok po kroku všechny překážky.

  • Čím je vaše čokoláda zvláštní a jedinečná?
Filip: Vším! :) Jedná se o naprosto čistý produkt, pouze kakaové boby a panela (sušená třtinová štáva). Boby, které používáme jsou té nejlepší kvality, všechny před použitím testujeme, také jsou všechny v bio kvalitě a jsou pěstovány ve stínu vysokých stromů, takže pomáhají zachovat původní deštný prales. Když ochutnáte naši čokoládu, překvapí vás její chuť, není hořká, je spíše kyselá, ovocná, je to prostě velký rozdíl oproti běžné konzumní čokoládě.

Silvia: Intenzivní chuť naší čokolády zaměstná vaše chuťové buňky na dlouho a proto Vám tabulka vydrží mnohem déle, než u konvenční čokolády. Čokoláda vyrobená z výběrových kakaových bobů je zapomenutou superpotravinou a zdravým mlsáním. Můžete si ji dopřávat bez výčitek.


  •  Kolik druhů čokolády dnes vyrábíte? Jedná se jen o čokoládu, nebo i jiné cukrovinky?
Filip: Děláme pouze tabulkovou čokoládu a dnes již máme 18 druhů.


  • Co vás na vašem projektu nejvíce baví?
Filip: Všechno :) Mě baví hlavně ten procesu vzniku, když testujeme nové boby nebo vytváříme novou příchuť, je to super kreativní a člověk vždycky objeví něco nového.

Silvia: Baví mně hledat nové chutě a kombinace, pořád se posouvat dopředu, vymýšlet. Také mám velkou radost, když vidím, jak lidi roztají při vychutnávání si čtverečku čokolády a pak s úsměvem sdílejí, co jim naše čokoláda připomněla.


  •  Určitě musíte často ochutnávat. Kolik čokolády sníte ? Jaký druh je váš nejoblíbenější?
Filip: 100 - 300g denně :D
Silvia: 100g denně určitě a když testujeme nové chutě tak mnohem více. Nejradši mám teplou čistou čokoládu (ideálně ještě z mlýnu :-D )


  •  Jaká je vaše cílová skupina? Je vaše čokoláda vhodná i pro lidi, co se snaží hlídat si svou váhu?
Filip: Jsou to všichni, kdo se zajímají o kvalitní jídlo a chtějí si pochutnat a zároveň se cítit dobře. Kvalitní čokoláda je určitě vhodná pro lidi co řeší váhu, jelikož ji nikdy nesníte tolik, co nekvalitní, a je v ní spoustu zdraví prospěšných látek.


  •   Jak poznat kvalitní čokoládu?
Filip:
Cena
Vyrobit opravdu kvalitní čokoládu něco stojí. Produkty menších výrobců, kteří si zakládají na tradičním způsobu výroby a na kvalitních ingrediencích, většinou nenajdete v supermarketech, protože ty výrobce tlačí spíše ke snižování ceny na úkor kvality. Kvalitní čokoládu seženete přibližně od 80 do 150 Kč za tabulku.
Procenta ne.
Čím více procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější - to je jeden z největších čokoládových mýtů. Procenta totiž nutně neznamenají objem kakaových bobů v čokoládě, ale vyjadřují objem kakaové hmoty v sušině, což u velkovýrobců většinou znamená objem kakaa a kakaového másla, tedy už meziproduktů z kakaových bobů a ty nejsou vůbec tak zdravé, jako když ji vyrábíte šetrně přímo z kakaových bobů. Navíc přidáváním kakaového másla se čokoláda vlastně ředí, stává se tučnější, ale ne chuťově zajímavější, výraznější a k tomu v ní klesá podíl zdraví prospěšných látek.
Složení
K výrobě čokolády teoreticky potřebujete jen velmi málo ingrediencí, ale o to více musíte hledět na jejich kvalitu. My například používáme jen kakaové boby a sušenou třtinovou šťávu. Příliš dlouhý seznam ingrediencí svědčí o průmyslovém a nešetrném zpracování. Dalším stupněm je pak přítomnost dochucovadel, aromat a stabilizátorů, která vynahrazují nevalnou kvalitu bobů. Tu se někdy výrobci snaží maskovat také vysokým obsahem cukru nebo právě přidáváním dalšího kakaového másla, jak jsem řekl výše. Hlídejte si také, že čokoláda je vyrobena opravdu z kakaových bobů (ne z již odděleného kakaového másla a prášku). Někteří výrobci dokonce kakaové máslo částečně nahrazují levnějšími rostlinnými tuky, například palmovým. Kvalitní čokoláda se také obejde bez lecitinu, který někteří výrobci přidávají pro lepší konzistenci.
Výroba
O způsobu výroby čokolády se z etikety většinou moc nedozvíte, přesto pokud vás opravdu zajímá, co jíte, neváhejte si tuto informaci dohledat třeba na internetových stránkách výrobce. Ujistěte se, že výrobce používá kakaové boby, které vyrostly bez průmyslových zásahů. Důležité je také šetrné pražení, které zachová v bobech maximum jejich přirozené chuti a zdraví prospěšných látek, i poctivé mletí. Několikadenním důkladným mletím dosáhnete hladké tekuté hmoty, do které není třeba přidávat emulgátory, jako třeba lecitin. Zkrátka, snažte se spíše vyhnout čokoládě, která:
  • stojí méně než cca 80 korun za tabulku
  • obsahuje rostlinné tuky, lecitin nebo příliš mnoho cukru
  • seznam složení je příliš dlouhý a vyskytují se v něm složité názvy
  • obsahuje jen malé procento kakaové sušiny např. 50% a méně
  • Jak pracujete na propagaci vašeho projektu?
Filip: Aktivně komunikujeme s médii a snažíme se, aby Ajala byla vidět. Moc nám v tom pomáhají nadšení kamarádi, kteří se o náš často někde zmiňují a tím zvyšují povědomí o nás a zároveň zvětšují  celou bublinu závisláků na kvalitní čokoládě. :)

  •  Máte zajímavé logo. Z čeho jste při jeho tvorbě vycházeli?
Filip: Ajala v mayském jazyce znamená probuzení. U loga jsme chtěli, aby v něm byl jasný odkaz na indiánskou tradici a zároveň tam bylo něco prvorepublikového, jelikož tenkrát byla naše země třetí největší zpracovatel kakaových bobů na světě. Můj kolega z bývalé práce Tomáš Drobisz je na loga neuvěřitelně šikovnej a díky němu teď máme tak super logo.


  •  Kde je možné si vaši čokoládu koupit?
Filip: Už máme poměrně slušnou síť, kterou najdete na adrese http://www.ajala.cz/nasi-prodejci

  •  Jaké jsou vaše nejbližší plány a jaké do budoucna?
Filip: Chceme stabilizovat chod firmy a ještě více se soustředit na kvalitu produktu. Nyní máme ve výrobě nové formy, takže čokoláda bude i vizuálně hezčí, také nás tento rok čekají dvě soutěže o nejlepší evropskou a pak doufejme, že i světovou čokoládu, na co se hodně těšíme. Rádi bychom také uvedli další přírustky do řady single origin, která je teď pro nás velikou pýchou a zábavou zároveň.

Silvia: ...a když budeme stabilnější, tak bychom moc rádi lidem ukázali  proces výroby čokolády, takže bychom si přáli mít místo s otevřenou výrobou a případně i s kavárnou, kde bude možno posedět a vychutnat si šálek čokolády, nebo ochutnat jinou čokoládovou dobrotu.


  •  Možná někdo z čtenářů také přemýšlí o rozjezdu svého vlastního projektu. Je nějaká důležitá rada nebo zkušenost, kterou byste jim dali?
Filip: Odevzdat projektu všechno co může, opřít se do toho plnou parou a ono to dřív nebo později půjde. Určitě by to měl mít člověk alespoň trošičku spočítané, ale bez hlubokého zaujetí se neobejde.

Silvia: Pustit se pouze do projektu, kterému upřimně věří, protože jedině tak mu dají 100%, a pak s rozumem krok po kroku zdolávat překážky a mít sami se sebou trpělivost. Když lidi vidí nadšení pro dobrou věc  a vytrvalost v tom, co děláte, dříve nebo později to ocení.


Užili jsme si skvělé odpoledne s partou lidí, kteří svou práci dělají s nadšením a láskou k opravdové čokoládě. Ochutnávka čokolád neměla chybu, všechny byly vynikající a ještě k tomu krásně zabalené. Budeme ještě dlouho vzpomínat na náš čokoládový zážitek :).  Takže my už jen můžeme popřát, ať se Filipovi a Silvii daří  dál plnit své sny a čokoláda Ajala, ať všem chutná stejně tak, jako zachutnala nám!

AJALA chocolade najdete:
Web:           http://www.ajala.cz/
Facebook:  https://www.facebook.com/ajalachocolate/
Instagram:  @ajalachocolate


Share:

4 comments

  1. Wow, moc se mi to líbí a držím palce! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) děkujeme, ano přesně, držíme palce!

      Delete
  2. Jako by to byly fotky od nás :-) . Já také pracuji v čokoládovně a nesmírně mě to baví. Největší radost mám z toho, když k nám chodí zákazníci opakovaně, protože si naši čokoládu oblíbili :-) . Máme vlastní stroj na výrobu čokolády, takže děláme i různé čokoládové figurky :-) .

    ReplyDelete
  3. Dobrý den, moc hezký článek fandím vám. chtěla bych se zeptat, máte nebo plánujete přidat do nabídky kakaové slupky? Děkuji Vaníčková

    ReplyDelete

© Moje barevná kuchyně | All rights reserved.
Blogger Template Developed by pipdig